kebab kebab

Domowy kebab w kilku prostych krokach

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że większość dań typu fast food możemy przygotować zupełnie samodzielnie, nawet nie mając specjalnych umiejętności kulinarnych. Oczywiście zamówienie potrawy w barze jest znacznie prostszym rozwiązaniem, dlatego z niego korzystamy o wiele częściej.

Nierzadko zdarza nam się natrafić na naprawdę , jednakże w większości przypadków bułki wypełnione mięsem, sprzedawane w obskurnych lokalach, nie są ani niczym zdrowym, ani niczym smacznym. Przygotujmy je zatem chociaż raz samodzielnie, a zmienimy swoje zdanie na temat tej najpopularniejszej tureckiej potrawy.

Do przygotowania domowego kebabu potrzebna nam będzie wysokiej jakości bułka. Musi być ona duża, abyśmy spokojnie pomieścili w niej spore kawałki mięsa i dodatkowe warzywa oraz sosy. Bułkę możemy upiec samodzielnie bądź, jeśli akurat na to nie mamy czasu, kupić ją w dobrej piekarni. W sklepie mięsnym zaopatrzmy się w pierś z kurczaka, a na targu sięgnijmy po sałatę, pomidory i ogórki. Następnie przejdźmy do działania. Usmażmy mięso, wcześniej je doprawiając i przypieczmy delikatnie bułkę. Do pieczywa włóżmy plasterki piersi z kurczaka i całość wypełnijmy warzywami. Wszystko możemy jeszcze polać domowym sosem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu.

Taki domowy kebab to zdecydowanie dobry kebab. Przygotowanie domowej wersji tureckiej potrawy zajmie nam maksymalnie kilkadziesiąt minut. Takie kebaby możemy podać całej rodzinie na obiad. Dzieci będą nimi zachwycone, a nasi partnerzy bądź partnerki docenią walory odżywcze dania.