d2traders

newsy, artykuły, porady, ciekawostki

Menu
  • Strona Główna
  • Kontakt
Menu
graviola pulpa

Graviola – właściwości i zastosowanie

Posted on 24 października 201928 października 2020 by Jan Adamczyk

Graviola to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej, w tamtym rejonie świata szeroko znane są jej właściwości lecznicze. Niektórzy twierdzą, że ta niepozorna roślina jest bardzo skutecznym lekarstwem na raka.

Specjaliści zajmujący się medycyną ludową twierdzą, że graviola pomoże nam uporać się z pasożytami, biegunką czy wysoką gorączką. Leczy schorzenia wątroby, reumatyzm, pomaga także ustabilizować zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Pierwsze badania naukowe nad rośliną przeprowadzono już w latach 40 XX wieku. Odkryto, że graviola ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Zwalcza wirusy i obniża poziom cukru. A więc może być pomocna przy walce z cukrzycą.

Graviola – zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić owoce gravioli?

Owoc gravioli można z powodzeniem jeść na surowo. Wystarczy przekroić go na pół i wybrać smaczny miąższ przy pomocy łyżeczki do herbaty. Sprawdzi się też mrożona graviola pulpa. Taki produkt z powodzeniem możemy przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Oczywiście rozmrożonej pulpy nie możemy ponownie zamrażać. Musimy zużyć całość, a resztki po prostu wyrzucić.Miąższ może być podstawą do deserów czy różnego rodzaju przetworów.

W Ameryce Południowej Popularne jest wyciskanie soku z tego owcu. W Polsce owoce gravioli są na ten moment dość trudno dostępne, ale warto poszukać ich w Internecie. Najłatwiej można dostać sok, choć nie jest to tani przysmak. Pół litra kosztuje około 40 złotych.

Graviola – przeciwwskazania

Gravioli nie powinny spożywać między innymi osoby, które borykają się z chorobami nerek i wątroby. Panie przy nadziei i karmiące piersią. Chorzy zmagający się z chorobą Parkinsona. Owoce gravioli mogą w niekontrolowany sposób nasilić jej objawy.Z niektórych badań wynika także, że ten owoc spożywany w nadmiarze może wywoływać niekorzystne zmiany w naszym układzie nerwowym. A zatem czy powinniśmy całkowicie z niego rezygnować? Oczywiście, że nie. Delektujmy się jego smakiem, ale z zachowaniem zdrowego rozsądku. Wtedy na pewno nam nie zaszkodzi.

Kategorie

  • Budownictwo
  • Dom
  • Dzieci
  • Hobby
  • Marketing
  • Moda
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Pozostałe
  • Ślub i moda
  • Słodycze
  • Technika
  • Uroda
  • Wiara
  • Zdrowie

Archiwa

  • listopad 2022
  • luty 2022
  • listopad 2021
  • czerwiec 2021
  • listopad 2020
  • wrzesień 2020
  • czerwiec 2020
  • maj 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • styczeń 2020
  • listopad 2019
  • październik 2019
  • wrzesień 2019
  • sierpień 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • październik 2018
  • wrzesień 2018
  • sierpień 2018
  • lipiec 2018
  • czerwiec 2018
  • maj 2018

Polecamy

zakład kamieniarski

© 2023 d2traders | Powered by Superbs Personal Blog theme