Jakich dodatków użyć do nalewki tradycyjnej?

Nie ulega wątpliwości, że w dzisiejszych czasach, kiedy wszystko jest praktycznie na wyciągnięcie ręki, coraz ciężej jest sprawić komuś niespodziankę. Owszem, można pojechać do pierwszej lepszej galerii i kupić książkę czy płytę, ale znacznie bardziej miłym gestem będzie prezent zrobiony własnoręcznie. Nawet jeśli ktoś nie czuje się zupełnie na siłach, ponieważ nie ma na przykład zdolności artystycznych, powinien spróbować przygotować chociażby domowej roboty. To naprawdę nie takie trudne i wymaga jedynie chwili poświęconej na stanie w kuchni. Nalewki tradycyjnej wykonać można w kilku prostych krokach. Po pierwsze należy wybrać owoce, z jakich chce się taki trunek przygotować. Zazwyczaj poleca się robić je z owoców sezonowych, ponieważ wtedy są one bardziej soczyste, a nalewki tradycyjne nabierają wyjątkowego posmaku. Dodatkowym atutem jest to że owoce w sezonie wakacyjnym są zdecydowanie najtańsze. Nalewki tradycyjne można wykonać praktycznie z dowolnych owoców. Najlepiej nadadzą się do tego owoce leśne. Maliny, jeżyny czy jagody. Z powodzeniem można zrobić nalewkę z gruszki czy pigwy. Ciekawym sposobem na podkręcenie smaku naszego trunku będzie dodanie jakiejś ciekawej przyprawy. Może to być chociażby laska wanilii czy cynamonu. Dobrze sprawdzą się też goździki czy listki mięty lub melisy. Niektórzy dodają do nalewek nawet pieprz. Jednak na początku naszej przygody z przygotowaniem nalewki tradycyjnej, lepiej unikać tak ekstremalnych połączeń smakowych. Co zatem jest niezbędne aby przygotować nalewkę? Na pewno, jak już wybierze się owoce, warto przygotować naczynie, w którym ten trunek będziemy przygotowywać. Najlepszy do tego zadania będzie duży słój. Niektórzy przygotowują nalewki już w docelowej butelce. Najważniejsze aby naczynie miało przykrywkę. Nalewki tradycyjne trzeba przechowywać w ciemnym pomieszczeniu w momencie ich dojrzewania. Owoce trzeba umyć, porządnie obrać. Jeśli wybrane przez nas owoce mają szypułki, trzeba bardzo dokładnie je usunąć. Po przygotowaniu owoców, trzeba umieścić je na dnie słoja i zalać wodą a także dodać alkohol. Może być to spirytus albo wódka. Potem należy odstawić napar na kilka tygodni a czasem miesięcy. Co jakiś czas warto go wymieszać. Do nalewki tradycyjnej trzeba też dodać cukier. Najlepsze są do tego duże kryształy, które długo się rozpuszczają, dzięki czemu nie tworzy się brzydki osad. Po kilku tygodniach należy przelać trunek przez sito. Można rozlać go do małych butelek, owinąć ciekawą wstążką czy celofanem i wręczyć komuś na prezent. Z pewnością z takiej nalewki tradycyjnej ucieszy się każda mama oraz babcia. To fajny pomysł na prezent ślubny. Często wiele par zamiast kwiatków życzy sobie otrzymać jakiś alkohol. Z pewnością takie nalewki tradycyjne zrobione własnoręcznie będą wyróżniać się wśród zakupionych na sklepowych półkach alkoholów, win, malibu czy innych trunków. Nalewki tradycyjne świetnie sprawdzą się na długie jesienne wieczory, spędzane w gronie ukochanych osób, przy świeczkach czy dobrym filmie