Zdrowe odżywianie jest w dzisiejszych czasach jednym z najczęstszych tematów w mediach. Każda nowoczesna pani dom w swoim menu powinna mieć dietetyczne dania. Coraz więcej firm zajmujących się gastronomią stawia na catering dietetyczny, gdyż coraz popularniejsze jest dbanie o szczupłą i zdrową sylwetkę. Nie każdy ma jednak czas, żeby rozwijać swoją wiedzę związaną z dietetyczną kuchnią, dlatego warto korzystać z cateringu.
Catering dietetyczny oferuje coraz więcej restauracji i jest on bogaty w ofertę wielu różnych diet – tzw. dietę bez cukrową, diety wegetariańską, wegańską. Wiele firm oferuje dietę pudełkową, gdzie problem ustalania jadłospisu znika, gdyż zamawiający dietetyczny posiłek w tej formie, dostaje pięć gotowych posiłków. Takie firmy najlepiej znaleźć lokalnie, wpisując w Internecie choćby takie zapytanie jak „„.
Już nie trzeba liczyć kalorii, przygotowywać dań, dbając o to, żeby zawierały odpowiednie składniki. Dietetyczne danie składa się z określonych składników, które dana osoba chce przyjmować, jest też pozbawione tych składników, których trzeba unikać w danej diecie. Najpopularniejsze wydają się diety odchudzające, charakteryzujące się obniżoną zawartością kalorii posiłków, przy jednoczesnym zachowaniu ich wartości odżywczych.
Bardzo ważne jest, żeby dbać o aspekt zdrowotny, gdyż rezygnując z wielu wysokokalorycznych produktów, rezygnujemy też z ich wartości odżywczej. Przykładowo, rezygnując z mięsa, narażamy się na ryzyko niedoboru żelaza w związku z czym warto pomyśleć, którymi produktami zawierającymi żelazo możemy zastąpić mięso. W tym przypadku do naszego dietetycznego dania możemy dołączyć bób. Nie mają takiej wiedzy warto zdać się na pomoc ekspertów.