Ten sernik bez pieczenia zadziwi twoich gości. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje i dzieciom i dorosłym i pięknie się prezentuje na eleganckiej paterze. Do przygotowania serniczka najlepiej wykorzystać mrożone owoce, bo kupienie dobrej jakości i w pełni dojrzałego mango może być problemem. tymczasem pulpa z mango jest dostępna od ręki w supermarketach w działach z mrożonkami. Dzięki temu, że jest przygotowywana z najbardziej dojrzałych owoców, nie musimy martwić się o walory smakowe naszych deserów z mango.
Do przygotowania serniczka będziemy potrzebować kruchego spodu. W prosty sposób możemy obyć się bez pieczenia. Wystarczy paczka dobrej jakości kruchych maślanych ciasteczek pokruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem aż do uzyskania konsystencji drobnych okruszków. Dwie szklanki okruszków mieszamy z połową kostki stopionego masła i wykładamy na spód okrągłej formy tortowej.
Pulpę z mango rozmrażamy i podgrzewamy, po zagotowaniu ściągamy z palnika i łączymy z żelatyną, następnie odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ubijamy opakowanie serka mascarpone z dwoma opakowaniami serka waniliowego, tabliczką stopionej i wystudzonej białej czekolady i drugą połową kostki masła. Warto również wspomnieć, że ciekawym przepisem na wykorzystanie owoców mango jest również mango.
Schłodzony krem oraz mus z pulpy z mango i żelatyny z mango wykładamy warstwami do okrągłej tortownicy, tak, aby uzyskać po dwie warstwy z każdego z nich. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa mango, które ma przepiękny kolor. Serniczek możemy udekorować dekoracjami z białej czekolady oraz posypać wiórkami kokosowymi. Pięknie będzie wyglądać również kontrastowy akcent kolorystyczny – na przykład borówki amerykańskie lub maliny. Przed podaniem serniczek należy schłodzić.