Kebab jest takim daniem, które przeważnie jadamy na mieście. Wracając z imprezy późno w nocy, zwykle nie mamy ochoty na przygotowywanie sobie chociażby zwykłych kanapek, dlatego wolimy zajść do przydrożnego lokalu i zamówić sobie wielką bułę z mięsem i wspaniałymi dodatkami. Danie kebab mimo iż jest tureckie, bardzo szybko spopularyzowało się właśnie w Polsce. A jeśli tylko chcemy, możemy nauczyć się je sami przygotowywać. Nie jest to wcale trudne.
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie mięsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso z piersi kurczaka – jeśli tylko mamy taką możliwość, kupmy je u rzeźnika, zamiast wybierać paczkowane filety z marketów o wątpliwej jakości. Mięso pokrójmy w paski i otoczmy w ulubionych przyprawach. Polejmy je także oliwą z oliwek, by przygotować dla niego marynatę. Gdy mięso będzie się nam marynować, możemy zająć się tworzeniem sosu czosnkowego. Do naturalnego jogurtu dodajmy odrobinę majonezu, wciśnijmy do niego kilka ząbków czosnku i posypmy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. W drugim naczyniu umieśćmy keczup. Oba sosy powinny trafić do naszego kebaba. Dzięki nim będzie on bardziej soczysty, wilgotny i po prostu smaczniejszy!
Na sam koniec musimy już to wszystko złożyć. Obsmażmy kurczaka i placki tortilli, umieśćmy mięso na plackach i przyozdóbmy je różnorodnymi warzywami. Takie danie możemy od razu zjeść albo włożyć je do lodówki, by spożyć je nieco później. A jeśli nie mamy czasu nawet na to, aby wykonać dla siebie tak proste danie, zawsze możemy zdecydować się na . Od czasu do czasu warto zjeść coś na mieście. To duża wygoda.